Er zijn heel veel voordelen van hartslag gestuurd trainen met een Polar, hieronder enkele van de zovele voordelen.

  • Minder kans op hart- en vaatziekte.
  • In een specifiek voor jouw geselecteerde hartslagzone trainen versnelt je herstelproces na uitoefenen van andere sporten
  • Een goede basis conditie helpt je het uitvoeren van je sets & reps voor krachtsporters.
  • Van zodra je een laag vetpercentage hebt bereikt is voor sommige mensen met een lage hartslag trainen de enige optie om dat laatste beetje vet te verliezen.

Een optimale training is meer dan de keuze van de juiste oefeningen. Het is ook belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Door Je hartslag tijdens je training binnen bepaalde hartslagzones te houden, kan je je doelen makkelijker bereiken en train je veel effectiever . Er zijn specifieke hartslagzones voor optimale vetverbranding, het opbouwen van conditie en om je fysieke grenzen te verleggen.

In de meeste trainingschema’s wordt daarom gewerkt met je maximale hartfrequentie. Met behulp van een hartslagmeter kun je een maximaal rendement halen uit je trainingen. maar voor je dit kunt doen moet je eerst je maximale hartfrequentie en je rust hartfrequentie bepalen.

Het Bepalen van je rust hartslag
De rusthartslag is het aantal slagen per minuut als je volledig ontspannen bent. Het beste kan je deze meten ‘s morgens voor het opstaan. De rusthartslag zegt veel over je conditie, wordt deze lager dan gaat je conditie vooruit.

Het bepalen van je maximale hartslag
Er zijn enkele methoden om deze te berekenen. De snelste, maar veruit de minst nauwkeurige berekening van je maximale hartslag gebeurt op basis van je leeftijd. Helaas houdt deze theorie geen rekening met je persoonlijke hartslag. Dit is ook de reden  dat prestatiesporters naar een sportarts gaan voor een sport medisch onderzoek om daar hun exacte, maximale hartslagfrequentie te laten berekenen. Maar als alternatief om toch met hartslagzones te kunnen trainen is er de volgende formule:

Formule:
220 – je leeftijd= Maximale hartslag (mannen)
226 – je leeftijd= Maximale hartslag (vrouwen)

Trainen met hartslagzones
Met deze maximale hartslagfrequentie kun je bepalen in welke hartslagzone je wilt gaan trainen. We onderscheiden 5 verschillende hartslagzones:

polarhartslagmetingschema trainen met een polar

Zo mag je er zeker van zijn dat je in de juiste hartslagzones traint.

Polar OH1 voor trainen met een polar

De grootste voordelen van trainen met een Polar

  • Je krijgt onmiddellijke feedback. En tegenwoordig niet alleen maar op het einde van je sessie. Met de horloges heb je de optie om je trainingswaardes onmiddellijk af te lezen. 
  • Train slimmer. Identificeer je hartslagzones en hou ze accuraat bij. Of laat in sommige gevallen je Polar het zelf doen. 
  • Train Efficiënter. Omdat je de data makkelijk kan aflezen kan je sneller en langer de juiste trainingsintensiteit aanhouden. 
  • Zie je trainingsvooruitgang. Eens zoveel motivatie als je je trainingen in data kan omzetten. Zo krijg je een duidelijk beeld van je progressie!

Leer meer over Trainen met een hartslagmeter of rusthartslag