Uniek sporten bij PSB                

Fitnessen met een verstandelijke beperking bij PSB

Wat tof dat je op zoek bent naar meer informatie over fitness met een beperking. Fitness is een sport, waarbij we gebruik maken van materialen en ook jouw eigen lichaamsgewicht. We proberen deze zo goed mogelijk in te zetten en aan te laten sluiten bij jouw doelen. Of je doel nu afvallen, spiermassa opbouwen, of je conditie verbeteren is, fitness is voor mensen met een verstandelijke beperking zeer geschikt.

Sport en bewegen effectief voor mensen met verstandelijke beperking

Aandoening-specifieke klachten als verminderde spierkracht, coördinatie of balans kunnen door sport en bewegen gunstig worden beïnvloed. Maar ook algemene gezondheidsproblemen die een indirect gevolg zijn van de handicap kunnen verbeteren, zoals een verminderde conditie.

Herken je dit?

Fitness voor mensen met een beperking kan best lastig zijn. Onze deelnemers lopen vaak tegen deze uitdagingen aan.

 • Je wilt wel fitnessen, maar weet niet waar dat voor jou kan
 • Je weet niet welke oefeningen voor jou geschikt zijn
 • Je denkt dat fitness heel zwaar is
 • Je vindt de sportschool niet leuk
 • Je zit daardoor veel op de bank, terwijl je wel naar buiten wil;
 • Je zit niet altijd lekker in je vel;

Is dat wat je graag zou willen?

In de afgelopen jaren hebben wij bij PSB al veel mensen met een verstandelijke beperking geholpen tijdens fitness. Dat leidt tot:

 • Plezier in sporten
 • Zelfstandig naar de sportschool kunnen
 • Vaardigheden ontwikkelen om lekker te kunnen bewegen;
 • Sterker worden en afvallen
 • Actief in het leven staan.

Fitness is de nummer 1 sport in Nederland ook voor mensen met een verstandelijke beperking

Fitness is ook voor mensen met een beperking een manier om te ontspannen, fitter te worden of af te vallen. Tegenwoordig is fitness de nummer 1 sport in Nederland, zowel voor mannen als voor vrouwen. Reden hiervoor is dat we tegenwoordig minder en vaak te weinig bewegen, waardoor we op een laagdrempelige manier fysiek aan de slag willen. Ook is de maatschappij zo ontwikkeld dat we sterker, mooier en strakker moeten zijn. Uiteraard hoeft dit helemaal niet per se. Er zijn sommige mensen die zich daar fijn vinden, maar ook mensen die dat niet zo ervaren. Wij gaan samen kijken waarom jij wilt fitnessen.

Sporten en bewegen heeft veel voordelen voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Het draagt bij aan meer zelfstandigheid, meer zelfvertrouwen, meer ontspanning, minder gezondheidsproblemen en meer kwaliteit van leven. Mensen met een LVB sporten ongeveer even veel als reguliere sporters. Wel sporten ze vaak in aparte groepen of bij een speciale vereniging, hoewel ze liever samen met reguliere sporters actief zijn

Extra begeleiding nodig op mentaal en praktisch vlak

Mensen met een LVB verschillen in de mate van zelfstandigheid en begeleiding die zij nodig hebben bij het sporten en bewegen. Mentale begeleiding kan nodig zijn bij het kiezen van een sportactiviteit, het stimuleren om te gaan en te blijven sporten en het bieden van structuur en een fijne sfeer tijdens het sporten. Daarnaast is er vaak praktische begeleiding noodzakelijk, denk aan vervoer naar de activiteit en het bieden van extra ondersteuning tijdens het sporten.

Check ook eens onderstaande review en video gemaakt door Uniek sporten.

Geinteresseerd en wil je ook graag komen sporten bij PSB neem dan contact met ons op via deze link.