Wil jij je conditie opbouwen en tegelijkertijd je spieren trainen? Heb of maak je niet altijd veel tijd vrij om te sporten? Is hardlopen niet echt jouw ding? Heb je geen gewichten in huis? Dan is de Tabata perfect voor jou. Lees hier alles wat je over deze ideale workout moet weten.

Waar komt de Tabata vandaan?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een workout met Japanse roots. De Japanse wetenschapper Izumi Tabata toonde met de Tabata workout aan dat deze vorm van HIIT je kracht en conditie tegelijkertijd kon verbeteren. Twee vliegen in een klap dus! Het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Journal of Sports Science & Medicine deed een specifieker onderzoek naar Tabata trainingen waaruit bleek dat de proefpersonen maar liefst 240 tot 360 kilocalorieën verbrandden in 20 minuten!

Wat is een Tabata workout?

Tabata is een HIIT workout, oftewel High Intensity Interval Training. Het idee van een HIIT is dat je in een korte tijd veel inspanning levert waardoor je conditie verbeterd terwijl je krachtoefeningen doet. HIIT en Tabata wordt vaak door elkaar gebruikt maar de Tabata is een apart soort HIIT training.

Bij een Tabata workout voer je een oefening steeds voor 20 seconden explosief uit en neem je daarna met 10 seconden rust. Dit herhaal je 8 keer achter elkaar waardoor je in totaal 4 minuten bezig bent. Een blok van 4 minuten is een Tabata. Snel en effectief dus! Wat wil je nog meer?

Doordat de Tabata een bepaald ritme heeft van 20 seconden gaan, 10 seconden rust in blokken van 4 minuten, zijn er speciale afspeellijsten en muziekmixen in dit ritme te vinden. Dit zorgt er voor dat je gemotiveerd blijft tijdens je workout, een beetje afleiding hebt van de burn die je voelt en niet zelf constant de tijd in de gaten hoeft te houden.

Bij PSB is de Tabata training een zeer geliefde training en staat meermaals op het lesrooster. Check hier Tabata agenda. De Tabata training is door het aapassen van de beweging, de intensiteit en/of het materiaal geschikt voor ieder niveau.

Leef je uit en kom deze les ervaren. Meldt je hier aan wanneer je nog geen lid bent.