Sporten met Diabetes Mellitus bij PSB

Ben jij 1 van de 1.2 miljoen mensen met Diabetes? Personal Sports Brummen heeft beweegprofessionals die jouw gaan begeleiden, en zullen dit dankzij een samenwerking tussen NL Actief en PSB volgens de meest recente richtlijnen gaan doen.

Je kan bij PSB ook met Diabetes op een plezierige, laagdrempelige en veilige sport- en beweegomgeving onder professionele begeleiding sporten.

 

Waarom is sporten juist zo goed wanneer je Diabetes hebt.

Diabetes type 2 – ook ouderdomsdiabetes genoemd – is de meest voorkomende vorm van diabetes. De term ‘ouderdomsdiabetes’ is eigenlijk misleidend: tegenwoordig zijn er namelijk ook veel jonge mensen met diabetes type 2. Anders dan bij diabetes type 1 maken diabetes type 2-patiënten wél zelf insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt, aan. Maar de hoeveelheid insuline die ze aanmaken volstaat niet, of het lichaam reageert er niet meer goed op. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van diabetes type 2, zoals erfelijkheid en zwaarlijvigheid. Maar ook een gebrek aan lichaamsbeweging kan leiden tot diabetes type 2. In het voorkomen van diabetes type 2 speelt beweging dus een cruciale rol. Want regelmatig en voldoende bewegen vermindert het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Waarom bewegen bij diabetes type 2?

Bewegen is belangrijk bij diabetes type 2: het helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Lichaamsbeweging heeft een onmiddellijk gunstig effect op de bloedsuikerspiegel. Dit effect verdwijnt na 48 uur. Zelfs korte periodes van lichaamsbeweging om de zittijd te onderbreken, kunnen dus de bloedglucosespiegels verlagen. Regelmatig bewegen heeft ook een positieve invloed op risicofactoren zoals cholesterol, bloeddruk, functie van de bloedvaten en uithoudingsvermogen. Om een idee te geven: het effect van lichaamsbeweging op het HbA1c-gehalte , je ‘suikerbarometer’, kan je vergelijken met het effect van veel orale antidiabetica. Naast meer en regelmatig bewegen zijn ook andere veranderingen in levensstijl nodig bij diabetes type 2, en soms ook medicatie.

 

Een lage bloedsuiker voorkomen

  • Meten is weten, hierdoor houd je zelf controle
  • Begin niet met sporten bij een lage bloedsuiker (kleiner dan 5mmol/l) of te hoge bloedsuiker (groter dan 16mmol/l)
  • Neem snelle suikers mee (zoals sportdrank, druivensuiker/dextrose of siroop. Lees tip: koolhydraten)
  • Draag je medische gegevens altijd bij je bijvoorbeeld in de vorm van een sos-bandje
  • Informeer de sportinstructeur

Sporten en diabetesmedicijnen

Voor het sporten heb je mogelijk minder insuline nodig. Je kunt zelf een logboek bijhouden en dit bespreken met je arts of diabetesverpleegkundige. Zij kunnen je adviseren, ook als je andere medicijnen gebruikt.

Diabetes en inspanning

Inspanning kost energie. Daarom heeft bewegen gevolgen voor je bloedsuiker. Meet je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na de training. Bekijk in het schema hieronder wat te doen bij de hoeveelheid inspanning en bloedsuiker.

Duur en type inspanning Glucosewaarde voor aanvang  Extra koolhydraten
30 minuten of minder lichte inspanning Onder de 5 mmol/l 10 tot 15 g
Boven 5 mmol/l geen
30 tot 60 minuten matige inspanning Onder de 5 mmol/l 30 tot 45 g
Tussen 5 en 10 mmol/l 15 g
Tussen 10 en 16 mmol/l geen
1 uur of langer matige inspanning Onder de 5 mmol/l 45 g/uur
Tussen 5 en 10 mmol/l 30 – 45 g/uur
Tussen 10 en 16 mmol/l 15 g/uur

Krijg je alsnog een lage bloedsuiker? Dan kun je 20 gram koolhydraten nemen. Het liefst in vloeibare- of snel opneembare vorm (zoals sportdrank, druivensuiker of siroop).

Lage bloedsuiker na het sporten

Als je medicijnen gebruikt kun je 24 tot 48 uur na het sporten alsnog een hypo krijgen. Zeker wanneer je in de avond sport is dit te voorkomen door regelmatig je bloed te controleren en als deze gaat dalen iets te eten. Ook is het verstandig advies te vragen aan je arts of verpleegkundige.

Hoge bloedsuiker na het sporten

Een hyper oplopen na het sporten is mogelijk. Elk lichaam reageert anders op inspanning en omdat er soms minder insuline in het lichaam aanwezig is om een hypo te voorkomen kan er na de training een hyper ontstaan. Om dit te voorkomen kun je na de training een cooling-down  doen, hiermee gebruik je de nog aanwezige insuline beter. Ook kun je wanneer je gaat stijgen extra insuline gebruiken.

Neem contact met ons op via het contactformulier en we gaan samen een op maat gemaakt traject starten.