Granola

 

Zelfgemaakte granola is onwijs lekker en gezond. Doordat je de granola zelf maakt heb je controle over de ingrediënten en zo weet je precies wat je eet. Wanneer je het maakt komt er gegarandeerd een heerlijke geur vrij die zich door het hele huis verspreid, daar krijg je lekkere trek van!

Het maken van granola is niet lastig, maar er zijn een aantal richtlijnen waar je rekening mee moet houden. De volgende componenten zijn belangrijk in granola:

Havermout
Gebruik als basis van granola onbewerkte en hele havermout. Geen fijngemalen vlokken dus, maar zo grof mogelijk. Wanneer je glutenvrij eet kun je glutenvrije havermout gebruiken of sla je deze sta

Noten
Noten zorgen voor een bite in je granola en zijn natuurlijk gezond. Kies voor ongezouten en ongebrande noten. Denk aan cashewnoten, hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten of je andere favoriete noten.

Zaden en pitten
Voor een extra toevoeging kun je zaden en pitten toevoegen. Hierbij kun je denken aan zonnebloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, Chi zaad of sesamzaad. Ook hier is alles mogelijk en lekker in de granola.

Specerijen
Het ultieme specerij voor granola is toch wel kaneel. Onwijs gezond en erg lekker in de granola. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en uiteraard niet te missen cacaopoeder toevoegen. Lekker experimenteren. Wees voorzichtig met specerijen zoals kardemom, gember en nootmuskaat, deze smaken zijn vrij sterk.

Fruit
Gedroogd fruit is onwijs lekker in granola voor een fruitige twist. Erg lekker in de granola zijn abrikozen, bananenchips, cranberry’s, rozijnen, ananas of wat jij maar kan bedenken!

Olie
Dit is essentieel in een granola, want de olie zorgt ervoor dat dat de granola brokken lekker knapperig worden. Gebruik bijvoorbeeld kokosolie of zonnebloemolie.

Honing
Ook honing zorgt voor de plakkerigheid zodat er brokken knapperige granola ontstaan. Daarnaast zorgt honing ook voor een mooie kleur en glans en wat zoetigheid. Honing kun je ook vervangen door ahornsiroop, agavesiroop of dadelstroop.

Smaakmakers
Het creatieve deel van de granola komt hierbij kijken, want je kunt experimenteren met smaakmakers zoals koffie, koekkruiden of kokos. Mocht je van kokos houden voeg dit dan zeker toe want dit is erg lekker in granola.

Recept tropische granola:

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden. Voeg in een grote kom de havervlokken met rozijnen en lijnzaad. Snijd de abrikozen in kleine stukjes en meng dit door de havermout. Verdeel hier ook de zonnebloempitten en pecannoten doorheen. Voeg vervolgens de honing en de kokosolie aan de granola toe. Meng dit, eventueel met de hand, goed door en verdeel de granola over de bakplaat. Knijp een paar brokjes van de ingrediënten, voor grotere stukken.

Verdeel de granola over een vel bakpapier en voeg de kokos flakes toe. Bak de granola in 15 tot 20 minuten af met tussentijds de granola om scheppen. De granola is klaar wanneer deze lichtbruin begint te kleuren. Laat de granola goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte pot.

Tip: De granola is in een dichtdichte pot een paar weekjes houdbaar.