voeding bewegen en afvallen

Gezonde voeding bij bewegen en afvallen

Om te kunnen bewegen en afvallen hebben je spieren energie nodig. Omdat je lichaam continu energie nodig heeft om te kunnen blijven functioneren is een ruime brandstofvoorraad noodzakelijk. Vandaar dat koolhydraten en vetten na inname via de voeding, in beperkte mate, in ons lichaam kunnen worden opgeslagen.
Vetten worden voornamelijk opgeslagen in de vet cellen, deze vet cellen bevinden zich in het onderhuids vetweefsel en in het vetweefsel tussen de organen in de buikholte. Daarnaast wordt een kleine hoeveelheid vetten opgeslagen in de spier zelf, als vele kleine vet druppeltjes in de spiervezels. Bovendien is er een kleine hoeveelheid vet aanwezig in het bloed.

De totale energievoorraad opgeslagen in de vorm van vet is groot en zou (hypothetisch) voldoende energie kunnen leveren om dagenlang onafgebroken hard te lopen.
Koolhydraten worden als glycogeen opgeslagen in de lever en in de spieren. De totale hoeveelheid energie opgeslagen in de vorm van koolhydraten is vele malen kleiner dan je vetvoorraad en zou in theorie slechts voldoende energie opleveren voor 60-90 minuten intensieve inspanning. In de praktijk ligt dit zelfs aanzienlijk lager (30-40 minuten), omdat bij intensieve inspanning de spieren die je het meest gebruikt eerder door opgeslagen voorraad heen zijn.

Tevens bindt elke gram opgeslagen koolhydraat ook nog wat extra water (dit kan wel 2 kg zijn), wat koolhydraat een stuk minder efficiënt maakt als energievoorraad dan vet. Koolhydraten worden vaak omschreven als een snelle brandstof en vetten als langzame energiebron.

Waarom goede voeding bij bewegen en afvallen?

  • Meer energie
  • Voorkomt vermoeidheid
  • Voorkomt uitputting
  • Voorkomt uitdroging
  • Voorkomt maag-darmproblemen
  • Optimale spieropbouw en – onderhoud
  • Verkrijgen gezonde lichaamssamenstelling
  • Zorgt ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten

Gezonde voeding bij bewegen en afvallen heeft dus vele belangrijke functies.

Wanneer er vragen zijn rondom voeding, voeding bij bewegen en afvallen bent u bij Personal Spots Brummen aan het juiste adres. Wees welkom om via het contact formulier vragen te stellen.