Waarom gezonde snacks?

Vooropgesteld is het echt niet erg af en toe eens een koek te eten of een handje chips te nemen, maar als je dit elke avond doet dan wordt het al snel te veel”. Snacks in de vorm van koek, snoep en chips zijn vaak calorierijke producten met lage- of geen voedingswaarde, de zogenoemde “holle calorieën”. Bij veelvuldig gebruik zijn deze snacks ongunstig voor je hart- en bloedvaten, je cholesterol- en bloedsuikerwaardes, darmwerking en ze bezitten in het algemeen weinig vezels waardoor ze een lage verzadigingswaarde hebben. Een extra nadeel is dat je snel weer trek krijgt en door het veelvuldig gebruik van smaakversterkers eet je er vaak meer van dan verstandig is. Let op: dit geldt ook voor “gezonde snacks”. Een stukje pure chocola is op zijn tijd een gezonde snack, maar elke avond een reep opeten is dat natuurlijk weer niet.

Wat zijn dan gezonde snacks?

Maar wat zijn dan die gezonde snacks voor de eenzame momenten, de hongerdips, de lekkere trek en de gezonde snacks voor ’s avonds of voor de zomaar zonder na te denken in je mond stop momenten?

Bij gezonde snacks kun je denken aan:

  • Een stukje pure chocolade: neem het liefst de (biologische) variant met een hoog cacao gehalte van 75% of hoger.
  • Noten en zaden: noten en zaden zijn rijk aan mineralen, antioxidanten en hebben een gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten en vezels. Eet je noten? Varieer dan en gebruik ze, biologisch, ongebrand en ongezouten. Eet noten en pitten met mate, ze zijn namelijk behoorlijk calorierijk. Pinda’s zijn overigens geen noten maar peulvruchten en tellen dus niet mee!
  • Rauwkost: snoeptomaatjes, augurk, paprika, wortel en komkommer bijvoorbeeld. Deze groente hebben niet meer voorbereiding nodig dan goed wassen of schillen en kun je altijd en onbeperkt tussendoor eten. Ook een lekkere gezonde snack voor ‘s avonds met een pittige yoghurtdip erbij.
  • Een stuk fruit is ook een prima tussendoortje: fruit bevat wel vaak meer calorieën dan andere tussendoortjes. Dat komt door de natuurlijke fruitsuikers (fructose), maar die worden dankzij de van nature aanwezige vezels langzamer opgenomen in het bloed waardoor je suikerspiegel stabieler blijft dan bij geperst fruit. In een gezond voedingspatroon passen gerust 2 tot 3 stuks fruit per dag. Dit geldt zowel voor vers fruit als voor gedroogde vruchten zoals dadels, vijgen, pruimen, niet gezwavelde abrikozen (bruine kleur) die allen vezelrijk zijn en zeer gezonde eigenschappen bevatten. https://www.psbrummen.nl/zomerse-smoothiebowl/
  • Denk verder eens aan een gekookt ei, reepjes omelet of ei muffins: wellicht niet de snelste snacks om klaar te maken, maar wel lekker en gezond als tussendoortje.
  • Dit geldt ook voor groente- en fruitsmoothies: voeg hierdoor eventueel nog wat zaden en pitten toe en je hebt een heerlijke gezonde snack die niet alleen als een gezond tussendoortje gebruikt kan worden maar ook prima als maaltijdvervanger, bijvoorbeeld in plaats van het ontbijt.
  • Voor de grotere trek kun je ook een schaaltje of beker yoghurt of kwark, eventueel met toevoeging van wat geweekte geplette granen of (gedroogd) fruit nemen.
  • Een rijstwafel naturel: deze bevat weliswaar weinig nuttige voedingsstoffen, maar ook weinig calorieën en geen kleur- en smaakstoffen. https://www.psbrummen.nl/rijstwafel-met-avocado-kipfilet-en-ei/
  • Water: Niet echt een snack maar wel heel gezond. Vaak wordt een hongerprikkel verward met een dorstprikkel en verdwijnt je trek als je gedronken hebt.
  • Jouw gezonde snack: geef je creativiteit de vrijheid en varieer naar hartenlust met alle genoemde producten en verzin je eigen gezonde snack.