Je hartslag is natuurlijk het belangrijkste van je gezondheid. Aan je hartslag kun je ook zien hoe fit of gezond je bent. Iedereen heeft een bepaalde rusthartslag, oftewel je hartslag wanneer je relaxed bent en geen lichamelijke activiteiten uitvoert. Al vaker hebben we uitgelegd dat een lagere rusthartslag staat voor een gezonder lichaam.

Je hart is dan namelijk efficiënter in het rondpompen van het bloed in je lichaam. Hoe minder vaak je hart moet pompen hoe beter en hoe lager dus je rusthartslag is. Een normale rusthartslag voor een volwassene is ongeveer zestig tot negentig slagen per minuut. Om goed te bepalen wat jouw rusthartslag is kun je dit bijvoorbeeld meten door middel van sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter. De sporthorloges die continu je hartslag bijhouden kunnen je een goed gemiddelde geven van je rusthartslag.

Om te checken of je een goede conditie hebt kun je in deze tabel zien wat je rusthartslag in jouw leeftijdscategorie ongeveer betekent voor jouw lichamelijke conditie.

Rust hartslag tabel

Hartslag tijdens het sporten

Wanneer je gaat sporten gaat automatisch ook je hartslag sneller omhoog. Het doel hiervan is het geven van energie en meer zuurstof. Dit kun je goed gebruiken tijdens het trainen. Ook wanneer je bijvoorbeeld ergens van schrikt of meer adrenaline in je lichaam hebt zal je hartslag omhoog schieten. Met deze extra energie is je lichaam voorbereid om te reageren op een spannende actie. Dit word in het engels ook wel de “flight or fight” reactie genoemd, oftewel een “vluchten of vechten” reactie vanuit je lichaam.

Volgens de Amerikaanse Hart Vereniging is bij de meeste mensen de maximale hartslag(tijdens extreem zware sporten) ongeveer 220 minus je leeftijd. Aangezien vrouwen gemiddeld een iets hogere hartslag hebben kun je als vrouwelijke sporter het beste uitgaan van tweehonderdzesentwintig minus je leeftijd.

Aan de hand van je maximale hartslag kun je gemakkelijk in een bepaalde percentage van je maximale hartslag (hartslagzone) trainen. De meeste mensen zitten tijdens het sporten ongeveer tussen de vijftig en vijfentachtig procent van de maximale hartslag.

In een bepaalde hartslagzone trainen

Als je tijdens je training goed je hartslag in de gaten houdt kun je je work-out eenvoudig optimaliseren. Door goed op je hartslag te letten kun je namelijk efficiënter trainen en houd je het langer vol. Voor het sporten en hardlopen kun je in een bepaalde hartslagzone trainen.

Er zijn namelijk verschillende zones voor je hartslag waarmee je verschillende doelen kunt bereiken, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van je lichamelijk conditie of juist het verbranden van meer vet.

Let op: niet elk lichaam is hetzelfde!

Je hartslag dient normaliter op een gelijkmatige en rustig manier te kloppen wanneer je verder niet zo veel lichamelijke activiteiten uitvoert. Merk je dat dit niet het geval is en je hart klopt bijvoorbeeld te snel of juist te langzaam dan raden we je aan om langs de huisarts te gaan om dit te laten controleren.

Ook wanneer je merkt dat je lichamelijke klachten (tijdens het sporten) krijgt, zoals bijvoorbeeld duizeligheid, kortademigheid of pijn is het goed om dit met je dokter te bespreken. Het is erg belangrijk om hier goed op te letten aangezien elk lichaam anders is en dan ook andere behoeften heeft.

Wellicht is het voor jouw lichaam beter om in een iets andere hartslagzone te gaan trainen dan je hiervoor hebt gedaan. Essentieel voor een goede conditie is om altijd goed te blijven luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft.

Conclusie

Je hartslag is een zeer belangrijke graadmeter voor het bepalen van je fysieke conditie en om voor een bepaald doel te trainen. Tegenwoordig kun je dit heel makkelijk doen door bijvoorbeeld met een sporthorloge te sporten die je continu je hartslag laat zien. Om meer uit je training te kunnen halen is het goed om te bepalen wat jouw rusthartslag en maximale hartslag is.